Poliklinika za ortopediju, fizikalnu medicinu i fizikalnu terapiju Rijeka

Ruptura ACL-a

ACL (u novije vrijeme se upotrebljava i kratica LCA) skraćenica je od «anterior cruciatum ligament», ili na hrvatskom prednje ukrižene sveze. Riječ je o vrlo snažnom unutarnjem ligamentu koljena, čije ozljede viđamo često u sportaša (bilo profesionalnih ili rekreativnih), a nakon kojih je oporavak redovito dug i kompliciran...

Patela

U posljednjih dvadesetak godina bitno se promijenilo naše razumijevanje funkcioniranja najvećeg zgloba u ljudskom tijelu- koljena. Napose se ovo odnosi na jedan njegov dio- malu kost umetnutu u tetivu velikog butnog mišića, koju zovemo patela ili iver, a u svakodnevnom govoru nazivamo je i (vrlo pogrešno) čašica. Ona se nalazi sa prednje strane koljena i vrlo je lako lociramo kada rukom prijeđemo preko tog mjesta. Njen je osnovni zadatak biti točka oslonca velikom butnom mišići pri pokretu opružanja koljena upravo onako kako je kod klackalice točka oslonca na njenoj sredini...

Trkačka potkoljenica

Trkačka potkoljenica je kolokvijalni naziv koji je dugo godina objedinjavao svaku bol sa prednje, a često i stražnje strane potkoljenice, naročito ako je uzrokovana intenzivnim treningom. No, potkoljenica i stopalo izuzetno su kompliciran biomehanički sustav i kao takav ne trpe generaliziranja, te zahtjevaju točnu dijagnostiku, nakon koje ima uslijediti adekvatno i usmjereno liječenje.

Skakačko koljeno

Skakačko koljeno je bolni sindrom koji zauzima prvo mjesto po učestalosti u gotovo svim sportovima u kojima su prisutni česti skokovi, trčanje, ili opružanja koljenog zgloba sa velikim opterećenjem. Tako npr. u odbojci skakačko koljeno predstavlja 28% svih sportskih ozljeda, odnosno čak 40% vrhunskih odbojkaša ima tegobe tijekom svoje sportske karijere. Ništa bolje nije ni sa košarkom, rukometom, skokom u vis, skokom u dalj, troskokom, dizanjem utega, biciklizmom, umjetničkim klizanjem, hokejom na ledu, ali ni skijanjem, skijaškim trčanjem ili tenisom. Sve to postavlja ovaj sindrom prenaprezanja na neslavno prvo mjesto po učestalosti uopće, što se ne odnosi samo na profesionalni sport, već i na rekreativce.

Meniskus

Najpoznatiji dio koljenog zgloba uvjerljivo je njegova najmanja sastavnica, mali meniskus. Načinjen od hrskavice i nalik mladom mjesecu ili slovu “C”, on šutke odrađuje svoju na baš zahvalnu ulogu sve dok može izdržati napore i stres koje pred njega svakodnevno postavljamo. Kada napokon posustane pa se ošteti ili pukne, koljeno se blokira, često otekne i postane potpuno neupotrebljivo, a jedini izlaz je oprativni zahvat.